ricard planas camps

Univers Carles Fontserè

curador dels actes del centenari

La cultura catalana, i les cultures en general, necessiten referents per vertebrar-se i significar-se dins un context global i local. La memòria i l’activació d’aquesta memòria són elements claus per fer-nos entendre la rellevància del nostre entorn, per representar-los i per estimar-los. Sense la cultura, de fet, no existim. I la cultura són persones que individualment i col·lectivament articulen universos. Podríem inscriure Carles Fontserè dins d’aquest grup.

Nascut el 1916 a Barcelona i traspassat l’any 2007 a Porqueres, fou un artista de dilatada trajectòria en diferents vessants: fotògraf, pintor, cartellista, escenògraf, dibuixant de còmic i escriptor. S’inicia de ben jove com a il·lustrador de cartells i, en plena Guerra Civil, en dibuixa molts per al Comissariat de Propaganda de la Generalitat. El 1939 s’exilià a França on continuà fent d’il·lustrador però diversificant la seva obra en cartells, escenografies i còmics. L’any 1948 residí a Mèxic i, finalment, l’any 1949 s’establí a Nova York. A la gran capital continuà treballant com a il·lustrador polifacètic i, a més, començà a realitzar treballs de fotoperiodisme per a diverses revistes nord-americanes i espanyoles (com és el cas d’”El Correo Catalán”). Des de mitjans de l’any 1973 i fins a la seva mort, l’any 2007, Fontserè va viure a Can Tista de Porqueres, una antiga casa de pagès reformada a la vora de l’estany de Banyoles. L’any 1994 va cedir en vitalici, juntament amb Terry Broch, la seva esposa, el seu patrimoni a la Generalitat de Catalunya. En el cinquè aniversari de la mort de l’artista, l’any 2012, Bonart Cultural, la Fundació Lluís Coromina i la Generalitat de Catalunya, conjuntament amb el suport dels ajuntaments de Banyoles i de Porqueres, i amb la complicitat de Terry Broch es varen iniciar un seguit d’activitats per posar de relleu la figura de Carles Fontserè.

Al llarg de l’any 2013, des de l’Arxiu Comarcal del Pla de l’Estany, es va efectuar l’inventari total del fons de Carles Fontserè, que es trobava a la casa familiar de Porqueres. Aquest correspon a trenta metres lineals de documentació produïda entre els anys 1916- 2008, entre la que hi ha les fotografies professionals de Carles Fontserè, fotografies familiars, pintures i dibuixos en paper, i la documentació escrita que va generar l’artista i la seva esposa referent a la gestió i administració de la carrera professional i artística de Carles Fontserè. El febrer de 2014 es van traslladar totes les fotografies professionals de Carles Fontserè a l’Arxiu Comarcal del Pla de l’Estany. Són 42.500 negatius, 6.450 positius ampliats de fotografia i 3.540 fulls de contacte, tot de fotografia en blanc i negre realitzada entre els anys 1959-1991. Corresponen a fotografies de Nova York, San Francisco, Ciutat de Mèxic, Roma, París, Londres i Catalunya, majoritàriament. I, també, fotografies de personalitats del món artístic i cultural, com Salvador Dalí, Camilo José Cela, Josep de Creeft, Rafael Alberti, etc.

El fons també inclou:

L’any 2016 -i també durant el 2017- s’ha commemorat el centenari del naixement d’aquest polifacètic artista, reconegut principalment pels cartells que dibuixà i dissenyà durant la Guerra Civil Espanyola. Un dels objectius principals d’aquest centenari és destacar la importància del Fontserè fotoperiodista.

 

--
www.carlesfontsere.cat


iglesiesassociats